Sevärdheter i Sverige

Sevärdheter i Sverige

Höga Kusten (Ångermanland)

En av de mest attraktiva delarna av Sveriges kustlinjer är Höga Kusten. Här kan man njuta av en formidabel utsikt och beskåda det fina landskapet i detta område omkring Ångermanland.

Läckö Slott (Götaland)

Slottet är placerat vid Sveriges största sjö, Vänern, och är ett riktigt äventyrsslott. Men det innehåller också extraordinära exemplar av 1700-tals barockarkitektur, med torn, kupoler och ornamenterade kalkmålningar. Slottet har 240 rum och från maj till augusti kan man följa en 45 minuters guidning runt i hela komplexet.

Liseberg Nöjespark (Göteborg)

Detta är en av de allra populäraste attraktionerna i Sverige, och har också blivit kallad världens bästa nöjespark! Huvudnöjet i parken är berg- och dalbanan upp till det rymdliknande, futuristiska tornet – 83 meter över marken!

Sofiero Slott (Helsingborg)

10 000 rodedronburkar av 300 olika arter – det finns i den berömda trädgården på Sofiero Slott. Trädgården planerades av dåvarande kronprins Gustav Adolf och hans första maka Margareta, vilka fick slottet i bröllopspresent av Oscar II. Idag äger Helsingborg Stad slottet där det finns gourmetrestaurang. Sommartid är slottet platsen för diverse aktiviteter som konserter och utställningar.

Anders Zorn (Mora)

Zornmuseet är något alldeles särskilt, liksom Zorngården. Här kan man verkligen få ett intryck av denna spännande och ytterst färgstarka person som Zorn var. Ett särdrag som också kommer till uttryck i hans bilder och som här speglas i hans hem.

Malmöhus (Malmö)

Detta fästningsverk byggdes av Erik af Pommern år 1434 för att kontrollera all trafik in i Öresund. Sedan har fästningen ändrats och förändrats mycket av olika regenter, danska och svenska kungar. Det är dock verkligen ett imponerande byggnadsverk.

Gamla Stan (Stockholm)

Detta är Stockholms äldsta stadsdel. Här får man plötsligt uppleva att gå 300 år tillbaka i tiden (de äldsta byggnaderna är från 1300-talet!) och se gator, hus och affärer man förr bara läst om i historieböcker. Ett annat måste är Djurgården, som är en större ö, belägen öster om staden, där åtskilliga museer är placerade.

Falu Koppargruva (Svealand)

I Falu Koppargruva, kan jordens inre, bokstavligt talat, utforskas. Det är dock inte bara en imponerande syn i sig själv, denna gruva var världens väsentligaste koppargruva på 1700-talet. De första historiska nedtecknandena går ända tillbaka till 1288, då biskopen av Västerås köpte aktier i gruvbolaget.

Åre (Jämtland)

Detta område är känt för sin storslagna natur. Här finns det också möjlighet att utöva massor av sportaktiviteter både sommar och vinter. Vandringsturer, skidåkning, hiking, timmerflottesfärd på någon av de många floderna eller hundslädesåkning är en del av utbudet.

Örebro Slott (Örebro)

Slottet har faktiskt aldrig varit kungligt. Däremot har landhövdingarna bott här sedan 1766. Så är det än idag. Men det är bara en del av slottet som är landshövdingsbostad. Stora delar har allmänheten tillträde till och det finns guidade visningar för den som vill ha lite fakta och historia om slottet. I källaren finns barnens egen slottskällare. Sommartid är det mycket kulturella evenemang på slottet.